Keuzestress?

Keuzestress?

Nu ik laatst met jongste de open dagen van twee middelbare scholen bezocht, wordt het steeds meer werkelijkheid. Ook hij zit volgend jaar op de middelbare. Ik vind het leuk. Ben erg benieuwd hoe hij het daar gaat vinden en hoe snel hij zijn draai zal vinden na acht relaxte basisschooljaren.

De laatste tijd denk ik er ook vaker over na wat mijn jongens na hun middelbare school gaan doen. Ja, ik weet het, zover is het nog lang niet. Maar toch, oudste gaat volgend jaar al naar de derde en dan komt het moment van een profiel kiezen heel dichtbij. Aan de hand van zijn cijfers kan ik nog niet heel duidelijk zien waar zijn voorkeur ligt…

Ik moet nog wel wennen aan zo’n keuzeprofiel. In mijn middelbare schooltijd mocht je zelf je vakken bij elkaar sprokkelen als er maar Nederlands, Engels en wiskunde in het pakket zat. In 4V had ik alle mogelijke talen inclusief Latijn en Grieks en daarnaast de ‘-kundes’ natuur, schei en wis A en B. Mijn eindexamen deed ik zonder die oude talen en zonder Frans. Een bèta-pakket dus. Dat zou nu het profiel Natuur & Techniek zijn. Toen ik net even nakeek welke profielen er eigenlijk zijn op het huidige VWO, kwam ik erachter dat ik voor de vervolgstudie die ik heb gedaan (chemische technologie/voedingsmiddelentechnologie), ik eigenlijk het profiel Natuur & Gezondheid had moeten doen. Daar zit biologie bij. Grappig om te lezen.

Maar nu moet je dus al halverwege de derde weten welke kant je op wilt, wat je wilt worden om het juiste profiel te kunnen kiezen. En wat weet je daar nu van als je veertien, vijftien bent? Ik vond het al lastig toen ik ‘al’ zeventien, achttien was… En achteraf had ik misschien wel iets heel anders gekozen met de kennis die ik nu heb. Maar goed, dat is ‘achteraf-geneuzel’. Het is natuurlijk wel zo dat je op die leeftijd al wel een bepaalde voorkeur voor iets hebt. Heb je meer feeling met talen, dan kies je waarschijnlijk niet voor een technisch profiel.

Met jongste heb ik net de profieltest gedaan en hij kwam – net als ik – op Natuur & Techniek. Nou, dan weten we dat vast. Nog een leuk weetje, als ik toentertijd al geweten had dat ik ooit grafische vormgeving zou gaan doen en er waren toen al profielkeuzes, dan had ik Cultuur & Maatschappij moeten kiezen. Het minst exacte profiel… Hahaha!

De keuzestress die ik nu om me heen af en toe hoor van ouders met kinderen in groep 8 over welke middelbare school te kiezen, hebben we hier gelukkig niet gehad. Dat was bij beide heren eigenlijk vrijwel direct duidelijk. Ik denk dat bij ons de keuzestress pas ná de middelbare school zal komen. Dus we hebben nog even.

Geen reactie's

Geef een reactie